Videot ovat tehokas mainonnan muoto verkossa. Facebookin kilpailu YouTubea vastaan videoiden jakelualustana madaltaa somevideoiden mainonnan hintaa. Myös suomalaiset suoratoistopalvelut kuten Katsomo ja Ruutu toimivat videomainonnassa. Sen sijaan orgaaninen kattavuus yrityksille on yhä hankalampaa, koska alustat rajoittavat yritysten ilmaista näkyvyyttä mainostulojen saamiseksi. Mutta millainen on hyvä videomainos ja miten sitä kannattaa hyödyntää markkinoinnissa?
Kiinnostava heti alussa
Hyvä video on kiinnostava heti alussa. Mainostajalla on aikaa noin 5 sekuntia tehdä vaikutus tai katsoja jatkaa uutisfiidinsä selaamista eteenpäin. Videon tulee olla laadukas, mutta se ei yksinään riitä – sen on myös kerrottava mielenkiintoista tarinaa. Videon tarinan tulisi herättää tunteita tai tuoda lisäarvoa katsojan elämään esimerkiksi tarjoamalla hyödyllistä tietoa.
Tutkimusten mukaan kuitenkin jo 3-5 sekunnin katselulla on vaikutusta katsojaan, etenkin kun tavoitteena on bränditunnettuus. Videomainos on siitä tehokas markkinoinnin keino, että se jättää muistijäljen sekä kuvalla että äänellä. Varmista vain, että brändisi tai tuotteesi tulee esille jollain tavalla heti videon alussa.
Lyhyt vai pitkä?
Usein verkkoon suositellaan lyhyitä videoita. Esimerkiksi Facebookissa videomainoksia katsotaan keskimäärin n. 6 sekuntia. YouTube-mainokset voidaan ohittaa heti viiden sekunnin jälkeen. Ihmisten keskittymiskyky on netissä todella lyhyt.
Asia on kuitenkin monimutkaisempi kuin ensimmäisellä ajatuksella voisi luulla. YouTube on täynnä videoita, jotka ovat yli 10 minuutin pituisia ja silti niillä on miljoonia katselukertoja. Monesti onkin niin, että potentiaalisimmat asiakkaat ovat valmiita viettämään pitkänkin ajan videon ääressä, jos se tarjoaa yksityiskohtaista tietoa.
Tärkeintä on miettiä videon käyttötarkoitus. Lyhyt video sopii parhaiten “kylmälle” yleisölle, kun halutaan laajentaa bränditunnettuutta. Tällöin jo 5 sekunnin video tekee tehtävänsä. Pidemmällä ostoprosessissa olevia ihmisiä voi taas palvella hyvinkin yli 10 minuutin video, jossa asiaa käsitellään yksityiskohtaisesti. Lyhyt video tuottaa somessa paljon sitoutumista (tykkäykset ja kommentit julkaisuun), mutta pitkä video voi tuottaa paljon konversioita.
Videon pituus riippuu siis käyttötarkoituksesta ja myös kanavasta, jossa sitä esitetään.
Miten videota kannattaa hyödyntää?
Videota ei kannata jättää vain orgaanisen kattavuuden nojaan. Brändien orgaaninen kattavuus on laskussa, joten mediabudjetin käyttö on välttämätöntä, jos halutaan saavuttaa mitattavia tuloksia.
Videopalveluissa “videokatselun” hinta muodostuu hyvin erilaisilla tavoilla.
YouTubessa yksi videokatselu muodostuu, kun käyttäjä katsoo mainosta vähintään 30 sekuntia (tai loppuun, jos se on lyhyempi) tai kun hän tekee interaktion mainoksen kanssa, esim. klikkaa linkkiä. YouTubeen on mahdollista tehdä myös lyhyitä 6 sekunnin puskurimainoksia, joita katsoja ei voi ohittaa.
Facebookissa ja Instagramissa yksi videokatselu muodostuu, kun katsoja seuraa mainosta vähintään kolme sekuntia. Hinta perustuu näyttömääriin CPM-pohjaisesti (hinta tuhatta näyttökertaa kohden).
Suoratoistopalvelussa videokatseluksi lasketaan (pakotettu) mainoksen loppuun saakka katselu.
Lisäksi kanavien sisällä on erilaisia mainosformaatteja, joita kannattaa hyödyntää tilanteen mukaan.
Kannattaakin miettiä, missä kanavassa kertoo millaista viestiä. Kun videomainonnalla halutaan kertoa monimutkaisempi viesti, kannattaa hyödyntää alustoja, joissa on ääni mukana ja katselu jopa pakotettua. Tällöin YouTube ja suoratoistopalvelut (esim. Katsomo ja Ruutu) toimivat hyvin.
Jos tavoitteena on esimerkiksi muistuttaa käyttäjää palvelusta tai tuotteesta hyvin lyhyellä ja napakalla viestillä, somealustoilla tavoitetaan suuri määrä käyttäjiä.
Optimoitu formaatti
Videomainos pitää myös optimoida eri kanaviin oikeaan formaattiin. YouTubessa toimivat edelleen perinteiset vaakasuunnassa kuvatut videot. Facebookia saati Instagramia sen sijaan selataan jo valtaosin puhelimella, jolloin neliömuotoiset videot skaalautuvat paremmin mobiiliin. Instagramissa toimii myös puhdas pystyvideo, jolloin puhelimen näyttöä voidaan hyödyntää täysimääräisesti. Video voidaan julkaista myös Facebookin mainostyökalujen avulla vaakavideona tietokoneella ja neliönä mobiilissa.
Video kannattaa aina pyytää tuotantoyhtiöltä useassa eri formaatissa, jotta sitä voi hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi mahdollisuus on tehdä samoissa kuvauksissa erikseen lyhyt pystyvideo Instagramia ajatellen.
Videomainos
Hyvä videomainos on hiottu huippuunsa
Kiinnostavan tarinan lisäksi hyvä online-video on laadukas kaikilla osa-alueilla. Videossa olevat ihmiset ovat kohderyhmän samaistuttavissa, värimaailma sopii brändin värimaailmaan ja videon äänimaailma on hiottu. Mahdollinen musiikkivalinta on myös tärkeä. Mitä enemmän aikaa käyttää yksityiskohtien hiomiseen, sitä laadukkaampaa vastinetta voi odottaa siinä vaiheessa, kun mainoseuroja käytetään videon jakeluun.
Videoita katsotaan hyvin usein ilman ääniä mobiililaitteilla. Videon tekstitys mahdollistaa tarinan seuraamisen vaikkapa ratikassa ilman kuulokkeita tai tilanteessa, jossa ei halua pitää meteliä.
Alun kiinnostavuuden lisäksi tärkeää on videon lopetus. Suosittelemmekin lisäämään suoran tai epäsuoran ‘call to actionin’ videon loppuun. Se voi olla suoran kehotuksen sijaan esimerkiksi tunteita herättävä mielikuva: “Minäkin haluan päästä tuonne”. Tai sitten järkeen vetoava tapahtuma: “Tarvitsen tuon tuotteen helpottaakseni elämääni”.
Jos haluat rakentaa videomainontaa yhdessä, laita viestiä tai soita Mitjalle!
Mitja Piipponen
050 416 5400
mitja@luotoluoto.fi
Voit laittaa myös viestiä yhteydenottolomakkeemme kautta: